Kérdése van? Hívjon minket! +3612212788

sg modell blog cikekk
2020.08.16 13:49

RC modellautó Lexan karosszéria festés

RC modellautó Lexan karosszéria festés

Ha azt szeretnénk, hogy jól nézzen ki  az autómodellünk, ne kapkodjuk el a festést, szánjunk rá időt bőven. Érdemes egy valódi autó fényképeit megnézni, így jobban el tudjuk találni az autó jellegzetességeit. Minél több részletet dolgozunk ki a karosszérián, annál szebbé, élethűbbé  válik.

LEXAN karosszériák: a gyári autómodellek karosszériája ebből az átlátszó, könnyű, strapabíró anyagból készülnek. 
A hozzávaló speciális Lexan festékkel festhetjük őket belülről.

Akkor kezdjünk bele.lexan rarosszeria festes
Néhány szerszámra szükségünk lesz a karosszéria elkészítéséhez, egy erős görbe pengéjű olló, ha hosszú távra és sok sok karosszériára tervezünk akkor érdemes kimondottan erre a célra készült LEXAN-ollót  beszereznünk. Ez egy erős, zömök nagy erőkarral rendelkező olló így rendkívül megkönnyíti a vágást.
Szikére vagy PVC vágó késre a maszkoló matrica kivágásához, és az ollóval nem elérhető  élek vágáshoz. 5 vagy 6mm-es fúróra vagy sppeciális karoszzéria fúróra a rögzítő lyukak kifúrásához, maszkoló matricára vagy folyékony maszkolóra a lehetetlen helyekre.

Festés mente:
- Az átlátszó karosszériákat  belülről festjük így ütközés borulás során nem sérül meg a festés. A karosszéria belsejét zsírtalanítsuk azaz alaposan mossuk ki mosószeres vízzel, majd hagyjuk teljesen megszáradni.
- A karosszéria külső védőfóliáját ne távolítsuk el mert véd a munka közbeni sérülésüktől, és később a festés közben is szükségünk lehet rá, például megtervezhetjük rajta dizájnt ezzel megkönnyítve a belső maszkolást, vagy átjelölhetjük rajta a karosszéria tartó rudak helyét.

Első lépés a maszkolás
- Ha nincs gyári maszkoló szalagunk, matricánk  akkor folyékony maszkolóval  vagy a lakás festésnél is használt papírszalaggal, szigetelőszalaggal, vagy más könnyen eltávolítható matricával ragaszuk ki a nem kifestendő felületeket. Arra érdemes figyelni , hogy a matricák ragasztója ragacsos foltot hagyhat ezt távolítsuk utánna el! Ha világítást is tervezünk a modellbe akkor ne feledjük el kimaszkolni a lámpákat is!
- Mindig úgy tervezzük meg a maszkolást, festést, hogy a legsötétebb színnel fogjuk kezdeni a festést, hogy ne üssenek át egymáson a színek!

Jöhet maga a festés
- Festhetünk spray-el, airbrushal vagy ecsettel.
- Jól szellőző helységben vagy a szabadban fessünk!
- Spray esetén a festéket mindíg jól rázzuk fel és előtte csináljunk mindíg próba fújást egy hulladék anyagra.
- A festést legalább 20-30 cm távolságból végezzük,
- A festést ne a karosszéria fölött kezdjük hanem előtte és úgy haladjunk át a karosszérián majd mögötte végezzünk így elkerülhetjük a megfolyásokat, sötétebb foltokat és egyéb hibákat.
- A legsötétebb színnel kezdjünk a világosabb felé haladva, hogy ne üssenek át egymáson a színek!
- Mindig több "vékony" rétegben érdemes festeni akkor nem folyik meg festék és nem ázik fel a maszkoló anyag sem és nem folyik alá a festék!
- A fedést (átlátszóságot), egyenletességet a fény felé tartva tudjuk ellenőrizni, ha nagyon átlátszó vagy foltos akkor menjünk rá még egy réteggel.
- A világosabb piros, sárga stb.., neon, színeket mindíg "zárjuk le" fehérrel, vagy ezüsttel hátulról így adják ki igazán a színüket kifelé!
  Egyes festékeknél speciális színeknél a gyártó megadja a szükséges záró színt.
- A karosszériát fejjel lefelé hagyjuk száradni a rétegek festése között legalább 20-30 percet, különben visszaoldja a festék az előző réteget!
  A végső száradás akár több órát is igénybe vehet!

Utolsó lépés a matricázás, külső dekoráció, lámpatestek beszerelése ha vannak.
-
Matricázás előtt ne feledjük most már eltávolítani a külső védőfóliát!
-
Az ajtók, elemek réseit, kontúrokat, ablakkeretet "felfesthetjük" kívülről alkoholos de inkább rendes festékes tű filccel vagy vékony ragasztószalaggal is imitálhatjuk 0.5-1mm vastagság az ajánlott.
- A lámpatesteket belülről, kétoldalú ragasztószalaggal, ragasztópisztollyal, vagy bármilyen erős ragasztószalaggal rögzíthetjük ezek nem bántják a festéket.
- Különböző élethű karosszéria kiegészítőkkel pl. plusz ködlámpa, hatósági villogók, visszapillantó tükör, ablaktörlő (működő, motoros is van), tetőcsomagtartó, intercooler, csörlő, NOS, poroltó még élethűbbé tehetjük karosszériánkat!

Még egy tipp a végére az autómodellünket élethű környezetbe vagy diorámába helyezve még látványosabb fotót készíthetünk róla

éexan karosszéria festés sgmodell