Kérdése van? Hívjon minket! +3612212788

sg modell blog cikekk
2020.08.14 03:21

Repülőmodellezés alapok

Repülőmodellezés alapok

Hogyan kezdjem el a repülőmodellezést, melyik repülőmodellt válasszam? Ezt a kérdést már biztosan sokan feltették maguknak, vagy fórumokon , facebookon. A kezdő modellezőknek készült ez az összeállítás, hogy valamelyest útmutatást nyújtsunk az első modell kiválasztásában és az első lépések megtételében.

Persze a legegyszerűbb, ha felkeresitek a közelben működő modellező egyesületet, klubbot, hiszen könyvből biciklizni sem lehet megtanúlni!
Egy rutinosabb modellező rengeteg elkövetett hibától tévhittől menthet meg. Segíthet a berepülésben és elláthat hasznos tanácsokkal.
A repülö modellezést, ha nincs a környékünkön modellező klub, elkezdhetjük magunk is, de tény, hogy így lassabb és nem kizárt hogy költségesebb lesz a kezdeti időben.

Kezdjük először azzal, hogy válassz is bármilyen kezdő modellt, az irányokkal és a karok funkcióival mindig tisztában kell lenni. Az alábbi képen látható a kormányfelületek és a meghajtó motor helye. Egy átlagos egyszerű modellen négy vezérelhető csatorna van, de léteznek bonyolultabb és összetettebb rendszerek is, de ezekre most nem térünk ki. A négy csatorna a magassági kormány, oldalkormán, csűrő kormány és a meghajtó motor.

Repülőmodell felépítéseEzen csatornák működését a rádiónk vezérlő karjai működtetik a képen látható kiosztásban.
repülőmodell távirányító felépítése, karkiosztás- A meghajtó motor vezérlő karjának észak felé tolásával a motor elindul és a fordulatszám emelkedik. Dél felé húzásával a fordulatszám csökken és a motor leáll.
- Az oldalkormán vezérlő karjának nyugat felé tolásával a gép farkát jobbra kényszerítve balra fordul. A kar kelet felé tolásával a hatás fordított.
- A magassági kormány vezérlő karjának észak felé tolásával a modell leadja az orrát, süllyedni kezd. A kar dél felé húzásával a modell emelkedik.
- A csűrőkormány vezérlő karjának nyugat felé tolásával a gép balra dől és fordulóba kezd. Kelet felé tolásával jobbra dől és jobb fordulóba kezd. Gondolom feltűnt, hogy az oldalkormány és a csűrőkormány által kiváltott hatás hasonló! Lényegében mind két kormány alkalmas az oldalirányú irányváltoztatásra, de hogy melyiket használjuk, vagy mind kettőt egyszerre, abban nagy a szerepe a gép típusának és a repülni kívánt figurának, manővernek is.

A vevő bekötése:
A rádió adóhoz tartozik egy vevő is, amit a modellben kell elhelyezni! Az egyes kormányfelületeket mozgató szervók csatlakozó kábeleit ebbe a vevőbe kell csatlakoztatni. A vevő egységek oldalán a csatlakozó tüskéknél egy számozás található. A számok az egyes csatornák számát jelölik. A képen az egyik legegyszerűbb elektronikai elrendezés látható két csűrő szervó bekötésével! Kezdőknek a csűrő használatát elsőre nem ajálnjuk!

Repülőmodell elektronika bekötése, szervók, szabályzó ESCA  repülés elsajátítása.

Először erősen javasolt a szimulátoros repülés számítógépen!
Ennek azért nagy a jelentősége, mert így törés és anyagi kár nélkül lehet begyakorolni az irányítás alapjait. Számtalan életünk van és mindig egy új gépet kapunk!
Az egyik legelterjedtebb ingyenes szimulátor az FMS szimulátor a webről ingyen letölthető!
A mai távirányítók már rendelkeznek szimulátor porttal és egy szimulátor kábel megvásárlásával neki is kezdhetünk a gyakorlásnak!
Ha még nem szeretnénk elsőre repülőmodellt vásárolni akkor léteznek úgynevezett szimulátor távirányítók csak erre a célrra!
Repülőmodell szimulátor
Létezik jobb program, élethűbb fizikával és szebb grafikával, de azok már fizetősek. Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig tervezzük meg előre a repülést! Gondoljuk át alaposan, hogy mit is szeretnénk csinálni és hogyan lehet azt kivitelezni. Az első próbálkozások alkalmával az egyszerűbb manőverek gyakorlására koncentráljunk. Ezalatt értem a mind két irányba való körözést, nyolcasozást, egyenes repülést, le és felszállást. A szimulátoron való repülést minél tovább gyakoroljuk, annál nagyobb az esély arra, hogy az első repülés sikeres lesz.

Az első repülőmodell kiválasztása:
Lényegében az ideális kezdő modellt néhány alapvető kitétel alapján választhatjuk meg.
1, Legyen strapabíró a gép szerkezete, hogy a gyakorlás során elszenvedett baleseteket jól bírja.
2, Olcsó legyen mind a készlet, mind alkatrészek tekintetében.
3, Könnyen megépíthető, üzembehelyzhető, beállítható, javítható legyen.
4, A sebességének és a repülési tulajdonságának megfelelőnek kell lennie egy kezdő számára.

Lényegében ezek a tulajdonságok nagy vonalakban a habból készült modellekre érvényesek. Ezek között is leginkább egy fajtára, típusra az Easy Star vagy a Pelikan Beta-ra vagy még egyszerűbb, kisebb, olcsóbb  kínai másolatra pl. a Wltoys SkyKing féle segédmotors vitorlázókra!
Bár tudjuk, hogy ahány ember annyiféle vélemény, mi mégis ezeket javasoljuk kezdőgépeknek. Nem egy szépségek, nem is egy élethű világháborús scale modellek, viszont cserében már az első repülés alkalmával sikerélményeket produkálhatnak számunkra! HAB anyguktól függően akár különböző (normál vagy Styro) pillanatragsztóval gyorsan javíthatóak! A hátsó motor miatt ezen részük is kevésbé sérülékeny mint orrmotoros társaiké!

Pelikan Beta Wltoys Skyking kezdő repülőmodellekLassúak és megbocsájtóak. A gépeken gyárilag nincs csűrő, de nincs is rá szükség! A dobozban van egy részletes leírás a megépítéséről, képekkel illusztrálva. Nincs más dolgunk, csak pontosan követve összeállítani a modellt, beállítania súlypontot és a kormánykitéréseket az ajánlás szerint, és már repülésre kész is!
FONTOS!, hogy ezt csak a megfelelő helyen tegyük! Mások és saját életünk, értékeink védelme a legfontosabb! Nem biztos, hogy egy mező, szántás vagy más alkalmas a repülésre!
Ajánlott felkeresni a környék modellező egyesületét, klubját és érdeklődni a lehetőségekről. A modellező reptereknek vannak szabályai! Ezeket mindenkinek be kelltartania! Az első éles repülések alkalmával ugyan azokat a manővereket gyakoroljátok, mint amiket a szimulátorozás alkalmával is! Így kisebb az esélye a törésnek, hiszen a mozdulatok már a kezetekben lesznek. Fontos megjegyezni , hogy a valós repülés nem olyan mint a szimulátorozás! Amit a szimulátorban meg tudtok csinálni, még nem biztos, hogy a valóságban igen! Épp ezért fontos a fokozott óvatosság és az előrelátás! A repülőmodellezés a modellezés azon ága, ahol mindig lesz egy újabb kihívás, egy másik gép, egy leküzdhetetlennek tűnő feladat. Ez egy örökös tanulásból, gyakorlásból álló folyamat.

Jó repülést!